Om produkten
Plantation single cask rom är begränsade buteljeringar av dubbellagd "haut couture" rom. All Plantations rom lagras i två omgångar. Först i tropikerna där de lagrar ex. bourbonfat, och sedan hos Ferrand i Cognac där de lagrar på Ferrands egna fat.
Serien av unika enfatstappningar - efter den traditionella dubbellagringen - drar också nytta av en ytterligare lagring i antingen öl-, vin- eller spritfat, varje fat är noga utvalt och varje enstaka fat får därmed sin egen unika karaktär.
I det här fallet har Alexandre Gabriel, källarmästare på Ferrand, valt att kombinera den fantastiska 10-åriga rommen från Trinidad & Tobago med ett fat som tidigare har innehållit det världsberömda söta vinet från Bordeaux; Sauternes.
Rommen är alltså först lagrad i 9 år i Trinidad & Tobago och därefter 1 år på Ferrand-fat i Cognac och slutligen 3 månader på Sauternes-fat.
Rommen är gjord på melass, med en jäsning på 2-3 dagar och destillering på en kolonn. Resultatet är en feminin och elegant rombas som verkligen får sin karaktär från de 3 faten som används för förvaring.
Doften är inbjudande med ett tydligt intryck från Sauternes-fatet, övermogna gula tropiska frukter, honung och en svag underliggande nyans av saffran är det första som kommer fram ur glaset. Rommen har tillsatt 5 gram socker, men Sauternesfatet bidrar med ytterligare sötma, vilket gör att rommen framstår som lätt till medelsöt, utan några vassa kanter. Rommen rör sig alltså lite i gränslandet mellan den engelska och spanska stilen. Definitivt en rom som kommer att glädja både samlare och nybörjare.
Eftersom detta är ett enstaka fat, buteljeras rommen i ett ytterst begränsat antal. Alla flaskor är numrerade.