Om produkten
Plantation single cask rom är begränsade avtappningar av dubbel lagrad "haut couture" rom. All Plantations rom lagras i två steg. Först i tropikerna där de lagras på ex. bourbonfat, och sedan hos Ferrand i Cognac där de lagras på Ferrands egna fat. Serien av unika single cask avtappningar drar - efter den traditionella dubbla lagringen - också nytta av en extra lagring på antingen öl, vin eller spritfat, varje fat är noggrant utvalt och varje single cask får således sin egen unika karaktär. I detta fall har Alexandre Gabriel, som är källarmästare hos Plantation, hittat ett unikt fat som innehåller kolonn destillerad Guatamala rom. Rommen är tillverkad på melass. Jäsningen är relativt kort (2-3 dagar). Därefter har rommen fått vila i 3 år på använda bourbonfat i tropikerna. Sedan har rommen fått en så kallad fat finish på använda Madeira fat i källaren hos Ferrand i Frankrike. Innan avtappning är rommen smaksatt med 2 gr. socker. Det är en mjuk, elegant spansk stil rom med en tydlig påverkan från Madeira fatet. Nötbröd, florsocker och bränd karamell är några av aromerna som visar sig först. Trots den begränsade sockertillsatsen på 2 gr. framträder rommen mycket rund och ger många sötaktiga associationer. Eftersom det är ett enda fat är rommen tappad i en mycket begränsad mängd. Alla flaskor är numrerade.