Veteöl är en överjäst ölsort som är särskilt känd från den tyska ölen Weissbier och den belgiska ölen Witbier. Ölsorten framträder typiskt söt, fruktig och kryddig samt ofta syrlig.
Veteöl tillverkas genom användning av en betydande mängd vetemalt istället för den traditionella kornmalten. Vetemalt ger ölet en karakteristisk ljus och oklar färg, en krämig konsistens och en unik smak.
Veteöl ska serveras svalt, men inte iskallt. Helst mellan 8-10 grader för att maximera smak och arom. Det är också vanligt att servera veteöl med en skiva apelsin eller citron i glaset för att förbättra smakupplevelsen - och det ser också trevligt ut i glaset.
Veteöl passar bra till lätta och fräscha rätter som sallader, fisk och skaldjur, kyckling och grönsaker. Det passar också bra med ost och frukt, och det är en utmärkt ölsort att dricka som aperitif. Alltså en sommaröl som passar bra till sommarrätter.
Belgiska veteöl är ofta mer kryddiga och fruktiga än tyska veteöl. Belgiska veteöl använder också ofta koriander och apelsinskal som kryddor, medan tyska veteöl har en mer torr och "kornig" smak.
Veteöl ska förvaras på en sval och torr plats, bort från direkt solljus och värmekällor. Det är också viktigt att förvara ölet upprätt för att undvika att skada jästen i bottensatsen.
Veteöl har en lång historia som går tillbaka till det gamla Egypten och Mesopotamien. Det var också en populär ölstil i medeltidens Europa och spred sig sedan till resten av världen. Men den har särskilt blivit populär i Europa igen de senaste 10-15 åren.