Om produkten
I denna naturvinlåda har vi hämtat hem pärlor från både Spanien och Frankrike. Vi möts bland annat av ett bärdrivet funky vin från Touraine och en explosiv, fruktig och aromatisk pet'nat från Penédes.
Domaine Dupraz - En route pour l’Apéro
Vinet kommer från Savoie i norra Frankrike, vackert omgivet av Alperna! Savoie är ett ganska unikt område, även klimatmässigt. Det kuperade och högalpina landskapet ger vinerna en otroligt vacker och distinkt kall klimatprägel. Elegans, syra, friskhet och nästan salta tendenser är bland annat vad Savoie kan erbjuda.
En route pour l’Apéro är gjort på en druvsort kallad Jacquere, vilket är en otroligt spännande och karaktäristisk druvsort för området. Det är en druva som mer eller mindre bara finns i Savoieområdet.
Vinet är inte utpräglat funky, vilket absolut inte heller är meningen med just detta vin. Snarare är avsikten att visa hur elegant, rigoröst och precist ett vin kan vara, trots att det är gjort enligt de naturliga principerna. Du kommer känna tydliga aromer av gröna valnötter, oxiderad stenfrukt och en hint av nyslungad honung. I munnen kommer allt detta att rankas upp av en våldsam syra, som nästan kan kännas salt och aptitretande. Häll upp vinet direkt i ditt glas, sväng glaset, låt vinet få lite temperatur och följ vinets utveckling från minut till minut. Det är definitivt ett vin som kommer att utvecklas med tiden, vilket alltid är spännande att följa!
Vinet kommer passa perfekt till lätta, friska och fräscha förrätter. Till exempel råmarinerad fisk och skaldjur, med krispiga grönsaker i säsong, samt en gräddbaserad sås för att komplettera det friska och fräscha i både maten och vinet.
Domaine Du Vivier – Mix ’15
Vi stannar kvar i Frankrike men vi rör oss från norr till Touraine området i den sydvästra delen av Loire. Touraine är ett fantastiskt område i Loire, med några fantastiska förutsättningar för att producera goda, djupa och bärdrivna viner. Detta på grund av den lite mjukare och mer leriga jorden som området har. Det är otroligt spännande att smaka naturvin från Touraine-området, som mest är känt för att vara ett mycket klassiskt rotat område i Loire.
Mix ’15 är ett medium funky vin som är gjort på en blandning av lokala druvor: Cabernet Franc, Gamay och Côt, som kanske är mer känt under namnet Malbec. Alla är extremt bärdrivna viner, med en touch av våt skogsbotten i deras karaktärsdrag. Du kommer därför att märka en hel del mörka och mogna bär, tillsammans med en lätt fuktig skogsbotten.
Ett vin med denna vikt och djup tål med fördel lite luft innan servering. Öppna vinet cirka 30 minuter före servering. Vinet behöver inte dekanteras utan kan helt enkelt lämnas utan kork. Vinet ska helst serveras i cirka 10-12 grader. Vi förespråkar att rött vin även ska serveras kylt. Det främjar frukten och saftigheten.
Vi har att göra med ett vin som passar perfekt in i de vintriga tendenserna som vädret signalerar i dessa tider. Där är botten, djup och mörk frukt i vinet. Vinet passar därför perfekt till mer intensiva gryträtter, där det verkligen är fart på nedkokning, smak och intensitet.
Entré Vinyes – Pet´Nat Blanc ’2021
Vi befinner oss i vinhuset Entré Vinyes som ligger i Penédes i nordöstra Spanien och drivs av Maria Barrena, som är en enastående driftig kvinna.
Oftast kännetecknas vinerna från Penédes av en enorm frukt och ibland en brist på syra. Maria Barrena är dock oerhört begåvad och har förmågan att få vinerna i balans och på så sätt kontrollera den höga värmen och frukten.
Vinet görs som en pet'nat, vilket är en förkortning av ordet petillant natural. Detta är en beteckning för ett mousserande vin som framställs utan tillsats av jäst. Vinet har alltså absorberat bubblorna
på ett naturligt sätt, på grund av jästresterna i och på druvorna.
Det var faktiskt långt ifrån meningen att Entré Vinyes skulle producera pet'nat. Men för några år sedan experimenterade de lite och av misstag uppstod bubblor i deras vin. De försökte sedan jobba vidare med processen och fick på det sättet mod till mer. Än idag är denna pet'nat en vanlig del av deras årliga portfölj.
Pet´Nat Blanc ’2021 är en blandning av Xarel-lo och Macabeo, som båda är otroligt välkända och använda druvor i området. Druvor som ger ett enormt explosivt, fruktigt och aromatiskt vin.Vinet är relativt funky och levande, mestadels för att det är gjort utan filtrering. På så sätt anar man också en grön och örtig touch, som balanserar vinet på ett fantastiskt sätt. Du kommer känna tydliga toner av mogna päron och mogna äpplen i näsan. I munnen kommer du att känna den explosiva frukten tillsammans med en fin och grön balans.
Servera gärna vinet omedelbart från kylskåpet så bubblorna fortfarande är levande. Vinet vinner ingenting på att luftas före servering. Den kan nästan inte bli för kall, om du frågar oss.
Denna pet'nat är perfekt som aperitif. Spröda, friska och livliga bubblor för att starta kvällen på bästa sätt. Servera gärna lätta och salta snacks till bubblorna, för att få fram den saftiga och fruktiga smaken i bubblorna.