Om produkten
Napa Valley White består av ca. 50% Sauvignon Blanc, 25% Ribolla Gialla, 20% Semillon och 5% Tocai Friulano, men detta vin är mycket mer än siffror: det är ett vin som hjälper till att visa att Kaliforniens vitt vin är mycket mer än fett chardonnay och tropisk Sauvignon Blanc .
Steve och Jill Matthiasson beskriver det bäst själva: "This wine is our conception of a mythical “ideal” wine… a California wine with a spiritual connection to Friuli, Italy, but also drawing inspiration from the great whites of the Loire, Burgundy, Graves, Alsace, the Rhone, old-school Napa and Sonoma… actually the list of great whites we are inspired by goes on and on, and it is all wrapped up in this wine. This wine is an attempt at getting at the core of what white wine is all about, the archetypal “white wine,” thus the name.”
De olika druvsorterna skördas separat och i vinhuset pressas hela druvorna noggrant. Först efter jäsning blandas de fyra druvorna och lagras i tio månader på franska ekfat (20% ny, neutral toast).
Ingen malolaktisk jäsning och ingen battonage utförs här.
Vinet filtreras varken eller klargörs genom tappning, och användningen av SO2 på ett minimum, med vilken frukten visas på det färskaste sättet.
Sauvignon Blanc bidrar med färsk grön frukt och citrus, ribolla gialla med en nötaktig touch och mineralitet, semillon med fyllighet och vikt och tocai friulano med en lätt kryddig touch.
Matthiasson White Blend är underspelad och kräver uppmärksamhet, men den vinner på sikt och när flaskan är tom ... .. vill du öppna en ny.
Vi rekommenderar servering vid 8-10 grader.