Om produkten
I denna naturvinlåda har vi fått en unik möjlighet att köra ett vitt vin från en ung och framåtblickande kvinnlig vinodlare i södra Tyskland. Dessutom utmanande, spännande och funky orangevin från Spanien, samt saftigt och fruktigt rödvin från Loire. Allt som allt en spännande naturvinlåda!
Ina Wihler – Grauburgunder ’21
Vi startar resan i Baden i södra Tyskland, som är beläget extremt nära den franska gränsen!
I detta område har vi att göra med lite varmare temperaturer och samtidigt en lite mjukare jordmån. Kombinationen resulterar i tyska viner där djupet, intensiteten och komplexiteten ofta är lite mer framträdande.
Denna cuvée är gjord på ren Grauburgunder, från några av Inas Wihler’s absolut äldsta vinstockar. Grauburgunder är en extremt välkänd och använd druva från området. Vinet är ett utmärkt bevis på att naturvin också kan vara stabilt och elegant. Vinet är inte alls funky, men utstrålar självsäker hantering från Inas sida.
Många säger att Grauburgunder ofta kan framkalla minnen av druvan Sauvignon Blanc. Vi är inte helt överens! Vinet här har också den blommiga doften som nästan blir helt fläderblomsliknande. Samtidigt är vinet perfekt balanserad med den mineral- och syrarika karaktär som verkligen passar detta rigorösa och extremt välstrukturerade vin.
Vinet vinner inget på att luftas innan servering. Servera vinet direkt från kylskåpet. Det kan nästan inte bli för kallt om du frågar oss.
Vi har att göra med ett vin som bär prägel av en enorm mineralitet och nästan en salt ton. Samtidigt är den full av frukt- och blomdofter. Så definitivt ett vin som tål lite mat! Kombinera gärna med en fiskrätt, med en djärv och smakrik sås vid sidan av. Och eventuellt en puré, för de krämiga inslagen i vinet.
PRELVM – Raposa Naranja ’21
Vi tar oss vidare till staden Badajoz, som är en del av Extremadura-regionen i västra Spanien. Här har vi hittat ett utmanande, spännande och funky orangevin som är baserat på 100% Macabeo!
Som med så många andra vinregioner i Spanien råder här en enorm hetta som samtidigt bidrar till en enorm mognad av druvorna. Macabeo, skalmaceration och Amphora lerkrukor är receptet på ett djupt, kryddigt och nästan starkt orangevin. Amphora lerkrukorna bidrar till en enorm intensitet. Det finns tydliga toner av oxiderade stenfrukter, mogna aprikoser och varma kryddor.
Här har vi definitivt att göra med ett orangevin som kan utmana den vanliga vindrickaren! Det finns en helt annan sorts kraft än vad man brukar vara van vid med orangevin.
Vinet här kan snällt tåla en bra omgång med luft! Häll gärna upp den i en karaff och sväng runt den en tur. Det skadar absolut inte!
Ta vinet direkt från kylskåpet och låt det stå och stiga några grader innan servering. Det skulle vara optimalt att servera detta vin vid 8-10 grader.
När du gör orangevin på Amphora får du ofta ett otroligt distinkt, kryddigt och intensivt orangevin, vilket också är fallet här! Så det är helt klart ett matvin. Ett perfektorangevin för rökt, torkat och
saltat kött!
David Regnier – Grolleau ‘21
Vi landar slutligen i det fantastiska Anjou-området i Loire, Frankrike. Här hittade vi ett saftigt och fruktigt rödvin. Loire är en otroligt mångsidig plats att göra vin på, vilket hjälper till att göra området otroligt unikt! Hos David Regnier arbetar man med en relativt lerig jordmån, vilket bidrar till att ge vinet ett charmigt djup och frukt.
Vi har att göra med ett medium funky rödvin som är gjort på 100 % Grolleau som för många är en okänd druva. Men inte desto mindre en extremt välanvänd druva för Anjou-området. Det är sällan man får dricka Grolleau! Och Grolleau är faktiskt också en druva som inte har haft ett särskilt stort förflutet. Men det händer saker med druvan och vi förutspår en mycket ljus framtid för den!
Grolleau ‘21 är ett riktigt lantvin. Den är rustik, tanninrik, blodig och rå. Tydliga toner av skogsjordgubbar, mogna hallon och en touch av vinbär för det bittra inslaget. I övrigt bara den våta och fuktiga jorden, kombinerat med egenskaperna hos druvan Grolleau, där sammetslen frukt ökar saftigheten.
Detta vin bör varken luftas eller öppnas i förväg. Det här vinet är gjort för att avkorka och hällas upp i glaset och ner i halsen omedelbart. Gärna i stora klunkar! Grolleau’21 ska helst serveras i cirka 10-12 grader. Vi förespråkar att rödvin även ska serveras kylt. Det främjar frukten och saftigheten.
Vi har att göra med ett riktigt bonde-rödvin, som därför också kräver en lantlig gryta. Cassoulet, boeuf bourgignon eller liknande kommer att passa bra till denna vinmatch.