Om produkten
Portvin – en av klassikerna i vinvärlden
Har man bara en gång smakat en mogen Vintage Port i toppårgång kan det vara svårt att överhuvudtaget tänka sig ett bättre vin. Och det är en paradox att en sådan civiliserad drink kommer från ett så hårt, osofistikerat men å andra sidan spektakulärt vackert område som Dourodalen. Det finns ett antal stilar, från en enkel "Ruby Port" till de fantastiska fatlagrade Tawnies och till kungen av dem alla, "Vintage Port", som i princip bara produceras i toppårgångar. Varje stil täcker olika tillfällen och behov – men kom ihåg att det i slutändan också är tillverkaren som garanterar kvaliteten! Men det är inget nytt i detta.
Churchill Graham Lda. – kometen i Porto
Churchill Graham Lda. är kometen i Porto. Grundades 1981 av Johnny Graham vid en tidpunkt då flera portvinshus gick från att vara familjeägda hus till de stora multinationella koncernerna. "..Jag kände att det fanns plats för en specialiserad producent av portvin av högsta klass, gjort med gamla traditionella metoder. Inte för traditionens skull, utan för att det inte finns någon bättre metod att göra portvin på..., säger Johnny Graham.
Resten är historia, frestas vi att säga. Churchill Graham Lda. har fått ett hav av entusiastiska recensioner och är otvivelaktigt bland eliten. "..Mitt tillvägagångssätt är alltid att försöka förvandla druvorna till Vintage Port..", säger Johnny Graham. "..Oavsett vilken Churchill Port du gillar, är det alltid klass A-vin.."
Churchills Vintage Port
Som alla Churchill Portviner görs Vintage Port enligt de gamla traditionella metoderna. Druvorna trampas med fötterna i granitkällare i Quinta högt uppe i Dourodalen. Druvorna från varje liten tomt trampas på och bearbetas separat. På våren transporteras vinet på fat ner till Churchills loger i Villa Nova de Gaia. Här börjar sedan den strikta urvalsprocessen, som slutar med den optimala kombinationen för varje enskild typ av portvin.